5 Simple Techniques For servis aircond

Assalamualaikum slmt ptg sy nak tahu kedudukan thermo suhu di coling coil diletakkan di sisi di tengah atau dibawah

Sementara tunggu filter tu kering, boleh le korang godek sikit kasi vacuum kat condenser coil dan lubang2 yang ada pada go over indoor device tu kasi buang habuk dia.

Ini adalah proses mengisi fuel supaya unit penyaman udara dapat dapat berfungsi seperti yang diinginkan. Apabila gasoline di dalam sistem tidak mencukupi, penghawa dingin tidak dapat berfungsi dan walaupun ia berfungsi, ia tidak dapat untuk memulihkan suhu bilik pada tahap yang diperlukan.

Selain itu, bunyi enjin agak kuat apabila aircon di “on”kan. Boleh tak bantu saya masalah itu berpunca daripada apa. Adakah masalah yang mengeluarkan bunyi “ktak, ktak” itu akan memakan belanja yang besar atau tidak. Harap dapat membantu. TQ.

Kalau kompressor bocor, atau seal rosak, minyak kompressor cpt kering akan sebab bunyi bising. bunyi macam bekas 0 tu apa maksudnya ya.

Saya nak tanya anda? Sebab apa anda nak tukar minyak? Saya dah kasitau kat atas tadi, tidak perlu menukar minyak compresor kan.

Adalah amat penting supaya penghawa dingin anda disemak dan diselenggara dengan kerap oleh juruteknik yang bertauliah. Perkhidmatan asas murah secara amnya seperti yang berikut:

Bagaimana tahu berpusing perlahan? masa jem ac panas dan bila jalan ac Go Here sejuk, jln jem ac kurang sejuk…lazimnya motor temp juga agak tinggi.

Selalu kondensor yang masalah, apabila berlaku suhu panas serta merta. Sila perhatikan dulu kondensor samada tersumbat banyak kekotoran.

Antara punca utama adalah aircond tidak pernah diservis iaitu menambah minyak dan topup fuel aircond (trifluoroethane) sehingga menyebabkan aircond terlalu lambat sejuk, compressor rosak yang menyebabkan tiada penyejukan langsung, blower rosak atau cabin air filter tersumbat yang menyebabkan angin blower tidak kuat atau tidak sejuk, gas bocor pada sistem aircond penyebab angin tidak sejuk, suis pelaras suhu (temperature alter) rosak, atau temperature sensor rosak.

Tukang tersebut telah membuat examining ke atas aircond saya dan mendapati paip yang menghubungkan compressor dan aircond telah pecah disebabkan telah di skru terlalu ketat. Tukang aircond ini telah membuat kerja-kerja pembaikan dan isi gasoline. Alhamdulillah kini aircond saya telah sejuk seperti sedia kala.

kereta, dapatkan pemeriksaan percuma sekarang dimana-mana cawangan Azbi Centre atau dengan hubungi :

Anda perlu menjaga unit penyaman udara dengan baik. Adalah disyorkan untuk mempunyai air-cond yang mempunyai prosedur cucian kimia demi mengekalkan prestasinya.

Boleh juga tengok pulley senget ke tidak. Pulley ni tempat bulat pegang belting tu jangan tergelincir dan bekerjasama gotong royong gerakkan komponen enjin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *